България подкрепя и е част от международните усилия за прекратяване на

...
България подкрепя и е част от международните усилия за прекратяване на
Коментари Харесай

По повод пропаднала визита: Радев проведе телефонен разговор с президента на Израел

България подкрепя и е част от интернационалните старания за преустановяване на огъня, освобождение на заложниците, възобновяване на разговора и допустимо най-скоро намиране на спокойно решение на спора в Ивицата Газа. Това съобщи президентът Румен Радев в телефонен диалог с президента на страната Израел Исаак Херцог.

Разговорът се състоя по повод отложеното посещение на президента Херцог в България поради вътрешнополитическата обстановка в страната ни. Във фокуса на разговора бяха военните дейности в Близкия Изток след терористичната офанзива на „ Хамас “ против Държавата Израел от 7 октомври предходната година и филантропична рецесия за цивилното население в Ивицата Газа.
 
Българският президент напомни, че още в самото начало на спора страната ни изрично е осъдила терористичната офанзива на „ Хамас “ против Държавата Израел и е жигосала взимането на заложници. Президентът Радев съобщи, че Държавата Израел има право на самоотбрана против тероризма, но в същото време изрази своето надълбоко терзание от невиждания брой жертви измежду цивилното население и сериозното филантропично състояние в Ивицата Газа, като прикани Израел да откри метод да подсигурява живота на мирното население.
 
Държавният глава уточни също по този начин, че България е част от общото решение на Европейския съвет от месец март, с което европейските водачи приканват Израел да не подхваща атака в град Рафах, която би имала пагубни последствия в филантропично отношение. България споделя апела на Европейския съвет за незабавна филантропична пауза, която да докара до трайно преустановяване на огъня, абсолютно освобождение на всички заложници и даване на филантропична помощ. Той напомни също, че измежду арестуваните от „ Хамас “ заложници има двама души с български генезис.
 
В рамките на диалога беше разисквана и обстановката с екипажа на арестувания край крайбрежията на Йемен транспортен съд „ Galaxy Leader ”, измежду който са и двама български жители.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР